joi, 7 octombrie 2010

Filmul inlocuitorul cartilor?

Filmul in ziua de azi face cat 100 de carti citite, dureaza mai putin de 2 ore si se imprima mult mai bine in constiinta decat o carte. Acum 100 de ani, cartile tineau locul unui film bun. Din carti aflai povesti, invatai lectii de viata, erau moralizatoare sau filozofice, prin carti se dechidea o lume a imaginatiei personale si a privirii launtrice. Azi imaginatia noastra este depasita de efectele speciale, temele moralizatoare si filozofice fac subiectele unor scenarii de succes, si in fond cartile se transforma in filme.
Este un lucru rau sau nu?
Desenele animate au ajuns pilonul principal in viata copiilor, filmele educative nu intarzie sa apara iar cele mai complicate structuri ale lumii in care traim, ale puterilor politice si subiectelor cu tema sociala sunt regasite in scenarii de filme, care par doar simple povesti. Aceste povesti ascund schetetul adevarului universal, creeaza labirinte din care trebuie sa gasim iesirea, fac o poveste sa fie senzationala, complexa. Practic filmele ajung sa fie "cenzurate" inca din faza de scenariu. Culmea se intampla asta inclusiv la Hollywood. ( vezi Matrix, Wall Street)
Nu priviti filmul ca pe o simpla poveste. Intotdeauna este mai mult decat atat. Scenaristul cripteaza mesaje in actiuni pentru ca noi sa le decriptam in adevaratul inteles al filmului, al actiunilor din spatele povestii. Sistemul se comporta ca un modem...modulator, demodulator.
Ramane intrebarea, este filmul un bun inlocuitor al cartilor?

Un comentariu:

 1. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
  Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
  Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Multumesc,Cu stima Vlad!

  RăspundețiȘtergere