marți, 26 aprilie 2011

Extraterrestrial

Chiar daca nu tine neaparat de film, as vrea sa ma axez pe imaginea care ni se ofera in cateva dintre vidoclipurile recente ale unor artisti celebrii si comerciali deopotriva. Un VIDEO-CLIP este o forma de cinema, mai ales ca sunt artisti care doresc ceva special care sa le ilustrze muzica. Aici ma refer la Michael Jackson care a inceput un trend in acest domeniu, al video-clip-ului cu story, insa de-a lungul timpului story-ul a ramas, insa metoda de ambalare au luat diferite forme din ce in ce mai tehnologizate sau nu, care in esenta tot aceleasi mesaje transmit. Nu sunt atotcunoscatoare intr-ale muzicii, insa ma fascineaza forma video a pieselor, in particular a celor pe care le voi prezenta aici.

Michael Jackson -Thriller


Thriller reprezinta cel mai simplu mod de a face un story cu efecte speciale, machiaj, recuzita si tot tacamul. Este clipul care a dat startul de ambalare vizuala in muzica pop (nu neaparat se opreste la genul muzicii pop). La momentul in care a fost facut clipul, genul acesta de "ambalare" al muzicii nu era deloc popular si nu detinea neaparat reteta succesului, dar, cumva, MTV- ul a bagat banii in aceasta productie, care s-a dovedit ulterior o deschizatoare de drumuri in adevaratul sens al cuvantului.

Lady Gaga- Paparazzi


Cand am auzit prima data de Lady Gaga era in topuri cu melodia Just Dance. Imediat m-am gandit ca s-a lansat pe piata o alta pitzi cu nimic special din toate punctele de vedere, insa mi-am schimbat parerea cand a lansat Poker Face. Apoi a lansat Paparazzi, care este in adevaratul sens al cuvantului un clip remarcabil si ca story, dar si ca realizare. Stilul lui Lady Gaga este inconfundabil, inspirat dupa artisti celebrii ca David Bowie, Queen, Madonna, Michael Jackson. Produsul final este pe cat de reusit pe atat de controversat, nascand atatea si atatea pareri incat oamenii uita ca arta este arta si doar atat! Ceea ce incearca ea sa faca, sa imbine comercialul cu arta, este de laudat, insa nu toti prind ideea. Pacat!

Lady Gaga- Telephone

Poveastea din clipul pentru Paparazzi este continuata in clipul pentru Telephone. Gaga a lucrat cu acelasi regizor si acelasi director artistic, rezultatul fiind unul de succes.

Lady Gaga- Born this way


Born This Way este noul ei videoclip si sincer, oricat de mult as aprecia-o, s-a cam departat de la vechiul ei stil. Cei care nu ii inteleg muzica sunt destui si nu-i condamn neaparat, insa ii condamn pe cei care ii blameaza stilul. Fata a lansat in prima instanta albumul The Fame si normal ca a adoptat un stil mai glamorur, mai fashion, mai comercial; astfel ca a reusit sa fie placuta de foarte multi. Cand a lansat The Fame Monster, imaginea ei a avut de suferit in sensul bun al cuvantului, stilul ei s-a cizelat si a ajuns sa prinda un contur interesant, insa nu toata lumea a asociat imaginea ei cu muzica pe care o promova si cauzele pentru care ea pleda, produsul fiind un manifest si nu un material de facut laba, asa cum multi probabil si ar fi dorit. Apoi a lansat Born This Way si inca astept sa vad incotro se va indrepta aceasta metamorfoza a artistei, insa orice iese din mana ei devine subiect de scandal si asta o promoveaza si mai tare. Bravo ei!

Katy Perry- Extraterrestrial


Cum Michael Jackson a fost o sursa de inspiratie pentru Gaga, asa vreau sa cred ca si Gaga este o sursa de inspiratie pentru alti artisti. Nici Katy Perry nu ramane absenta in fata "manifestului" si al "ambalajului", propunand prin muzica si noua sa imagine un stil care merita mentionat.
Videoclipul este proaspat lansat, insa este de-a dreptul fascinant; o simfonie a compozitiei, culorii si luminii, ca sa nu mai vrobim de make-up sau efecte speciale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu